torstai 24. marraskuuta 2016

Virtauspumppujen säätöyksikkö

Edellisessä postauksessa kerroin lyhyesti hommanneeni vuoden sisään virtaus- eli streampumppujen säätöyksikön (Tunze Multicontroller 7096). Kerroin aikoinaan alkupään blogipostauksessa näistä virtaus- eli streampumpuista ja niiden käyttötarkoituksesta.

Tässä lainaus tuon vanhan postauksen lopusta:
"Kun asiat haluaa viedä vielä pidemmälle, niin elektronisesti säädettävät pumput laitetaan kiinni esim. Tunzen Multricontrolleriin, jolla voidaan ohjelmoida tietokoneella (USB) erilaisia pulssi- ja aaltotoimintoja. Voit siis luoda hallitun aaltoilun akvaarioon (vaatii vähän pelivaraa, eli vedenpinta ei tietenkään voi olla ihan akvaarion yläreunassa tai saattaa tulla ikäviä jälkiseuraamuksia). Lisäksi säätöyksikössä on valotunnistin, joka muuntelee virtauksia eri vuorokausirytmien mukaan. Myös ruokintatoiminnon avulla pumput sammuvat ruokinnan ajaksi. Multicontrollerilla voidaan myös tehdä satunnaisia virtauksia. Nämä ovat juuri niitä hienoja ominaisuuksia, joiden avulla saa ns. mopon keulimaan tässä harrastuksessa. Elektronisesti säädettävät pumput lähtevät 200 eurosta ylöspäin ja kontrollerista saa pulittaa myös melkein pari sataa. Itse en lähtenyt tähän leikkiin mukaan. Aallon tekemiseen vaaditaan vähintään kaksi streamia"

No pikkusen piti mopon keulia ja tuli nyt kuitenkin hommattua pitkän ostostauon jälkeen vähän varustelua. Samalla jouduin myös ostamaan uudet streamit, koska vanhoja ei pystynyt käyttämään tällä säätöyksiköllä.

Nämä tuotteet ostin akvaarioon.fi-verkkokaupasta:

  • 1 kpl Tunze Multicontroller 7096 (n. 150 €)
  • 2 kpl Tunze Turbelle nanostream 6055 (n. 320 € yhteensä)
Pumppujen virtausteho on 1000-5500 l/h ja akvaarion suosituskoko on 40-500 litraa. Tässä on siis ollut ajatuksena, että saan siirrettyä nämä pumput tarvittaessa isompaan akvaarioon, JOS sellaisen hommaan. On tässä vähän suunniteltu isompaa...

Näitä streameja voi säätää ilman säätöyksikköäkin 6-portaisesti eri kokoisilla pinneillä. Alin teho on 12V ja ylin teho on 24V. Minulla on suosiolla tuo pienin pinni kiinni, eli 12V ja silti sen 100 % teho säätöyksikössä pistää jo aika kovasti vettä liikkeelle tuossa 54 litraisessa. Jos laittaisin 24V pinnin ja 100 % tehon säätöyksiköstä päälle, tulisi koralleille todennäköisesti kuivat oltavat nopeasti.

Tunze Multicontroller 7096 säätöyksikkö streampumpuilleKyseessä on siis nelikanavainen säätöyksikkö, eli siihen saa liitettyä neljä virtauspumppua. Tämän lisäksi siihen on mahdollisuus laittaa Y-adapteri (7092), jolla voidaan jakaa jokaisen kanavan ohjelmointi kahteen pumppuun. Itse asiassa näitä Y-adaptereita voidaan laittaa kaksi, jolloin pumppuja saadaan yhteensä kahdeksan saman säätöyksikön alle.Laite kytketään USB-kaapelilla tietokoneeseen ja pienen asennusrumban jälkeen ohjelma on käytössä ja asetukset voi lähettää säätöyksikölle. Tämän jälkeen USB-kaapeli voidaan vaikka ottaa irti tietokoneesta, koska sen ei tarvitse olla kiinni, paitsi jos haluat jatkuvasti säätää. Säätöyksiköllä on siis oma muisti, johon asetukset lähetetään. Jos ohjelma käynnistäessä näyttää kaikki asetukset tyhjänä, klikkaa ensin "receive from unit", jolloin edelliset asetukset tulee koneelle.


Alkuun ohjelma näyttää aika sekavalta, mutta kannattaa lukea säätöyksikön manuaali ja lähteä rohkeasti testailemaan asetuksia. 

Ohjelmasta löytyy oikealta ensin kolme modea eli tilaa. Lyhykäisyydessään ainakin kuvittelen, että ne menee seuraavasti:
  • Pulse only = pulssien eli aaltojen luontia
  • Interval = pumppujen kanavat 1 ja 2 ovat päällä vuorotellen
  • Sequential = pumput käynnistyvät peräkkäin halutuin aikavälein (min. 3 sek välein)
Lisäksi vasemmalta voi säätää pulssien aikaväliä (pulse flow), eli esim. 1,5 sekunnilla omassa esimerkissäni pumput menevät 30 % tehosta 70 % tehoon 1,5 sekunnissa ja sama takaisinpäin eli 3 sekunnin aikana pumput ovat käyneet 30 % tehosta 70 % tehoon ja takaisin taas 30 % tehoon, eli selkeitä pulsseja. Tässä voi säätää myös aikaa jolloin seuraava pumppu käynnistyy (ramp) sekä määrittää vielä tuon pulssien aikavälin satunnaiseksi (random flow), jolloin aika on satunnainen 0,5 ja 3 sekunnin välillä jatkuvasti.

Asetuksissa (options) voi määritellä ruokailuajan (foodtimer). Pumput menevät kiinni määritetyksi ajaksi (itselläni jopa 5 minuuttia), kun painat säätöyksikön punaista nappia hetken pohjassa. Pumput lähtevät automaattisesti käyntiin, kun määritelty aika on mennyt. Voit myös laittaa pumput itse takaisin päälle klikkaamalla tätä punaista nappia.

Mukana tulee myös pieni led-valo (moonlight), jonka voi asettaa akvaariovalaisimen valon alle. Siinä on tunnistin, joka tunnistaa kun valoa ei enää ole riittävästi (akvaariovalaisin on portaattomasti mennyt jo sen verran pimeäksi tai valo on mennyt pois päältä kokonaan). Valo syttyy automaattisesti kun tunnistimen peittää esim. kädellä tai kun valoa ei enää akvaariovalaisimesta tule tarpeeksi. Jos yötila (night mode) on laitettu päälle, menee pumput tällöin power 1 tehoille koko yöksi. Itse käytän tätä ja on ilmeisen suosittua, jotta kalatkin pääsee hiukan aallokosta eroon yöksi. Jos siis päiväsaikaan pulssitoiminnolla pumput menevät kokoajan 30-70 % tehoväliä, niin yöaikaan ne menevät 30 % teholla ainoastaan.

Alimpana asetuksissa on myskytoiminto (storm cycle). Voit asettaa akvaarioon myrskyn tulemaan aikavälillä 1 tunti - 7 päivää, eli jos asetat väliksi yhden tunnin, tulee akvaarioon myrsky joka tunti tai jos asetat aikaväliksi 7 päivää, tulee myrsky vain kerran viikossa.

Myrskyohjelma on kiinteästi säädetty, mutta käytännössä se ensin asettaa jokaisen pumpun yksi kerrallaan 20 sekunniksi täysille, sen jälkeen pumput 1+2, 3+4, 1+3, 2+4 ja sen jälkeen kaikki samaan aikaan täysille. Tämä tapahtuu muutaman kerran putkeen hieman varioiden, jonka jälkeen homma palautuu taas normaaliin kaavaan. Hyötyjä tästä on mm. se, että lika ja myös ruoka saadaan paremmin liikkeelle, jotta veden kierto ei pysy ihan staattisena akvaariossa - tosin jo tuo pulssitoiminto auttaa siihen. Lienee sanomattakin selvää, että kannattaa varmistua siitä, että pumput eivät täydellä teholla läikytä vettä. Myös korallihiekkakin voi hakea vähän paikkaansa.

Aallon luomista

Ohjelmasta löytyy myös kohta "wavecontroller sockets 3 & 4" ja mahdollisuus täpätä wavecontroller-kohta. Tällä ominaisuudella voit luoda laidasta laitaan keikkuvan aallon akvaarioon, mutta muistathan jättää hiukan pelivaraa, ettei vesi mene ihan akvaarion yläreunaan asti. Muuten tämä aaltotoiminto varmasti alkaa roiskuttamaan vettä akvaarion ulkopuolelle. Lisäksi tällä aaltotoiminnolla pinnantasaaja saa todennäköisesti melkoisen hepulin, paitsi jos pinnantasaaja on ala-altaassa. Tosin tässä tapauksessa akvaariossa on jonkinlainen ylivuoto, josta vesi valuu ala-akvaarioon, ja tällöin aalto saattaa myös olla aika haastava.

Kun laitat tämän asetuksen päälle, jyrää tämä asetetut modet kokonaan. Lisäksi virransäätöasetuksista pumput 3 ja 4 menevät harmaaksi, eli niitä ei voi säätää erikseen, vaan wavecontroller-toiminto säätelee niitä. Jos siis sinulla on kaksi pumppua ja haluat aaltotoiminnon, tulee pumput asettaa näihin kanaviin.

Jos haluat aaltotoiminnon, tulee säädettäviä streameja olla vähintään kaksi ja niiden tulee olla eri puolilla akvaariota. Tällöin tulee myös asettaa täppä inverse-kenttään. Alkujaan toiminto on ilmeisesti tarkoitettu Tunzen Wavebox -laitteille, joten ei kannata hämääntyä ohjeita lukiessasi, että sellaisesta mainitaan monesti. Toimintoa voi käyttää kuitenkin käytännössä täysin samalla tavalla streampumppujen kanssa ja muutenkin streampumput ovat paljon monikäyttöisempiä. Ohjeesta suora lainaus "The Wavecontroller function can also be used for Turbelle® stream pumps without Wavebox. However, we recommend to always position two Turbelle®stream opposite each other.". Itsekään en usein käytä aaltotoimintoa, jolloin streampumppuja voi käyttää kaikessa muunlaisessa vedenvirtauksen luomisessa.

Laita toiminto päälle, pumput 3+4 kanaviin ja klikkaa autoadjust-kohdasta "Start" ja tuijota akvaarioon. Veden pitäisi alkaa hiljalleen keikkumaan puolelta toiselle ja kun aalto näyttää hyvältä, paina "Stop". Voit myös hienosäätää tämän jälkeen käsin tuota aikaa. Jos aalto pysähtyi tuon operaation jälkeen, klikkaa vielä "send to unit", jotta ohjelma menee säätöyksikölle.

Itselläni on vain kaksi streampumppua käytössä ja jos haluan käyttää aaltotoimintoa, niin tällöin akvaariossa on ainoastaan tuo puolelta toiselle keikkuva aalto, mutta en ole ihan varma sen tehokkuudesta vedenvirtauksen luonnissa, vaikka aaltotoiminnolla onkin ihan hauska leikkiä ja se näyttää hauskalta. Lisäksi tässä on se huono puoli, että jos aaltotoiminto on käytössä, sammuu pumput kokonaan koko yöksi eli se ei edes käytä määriteltyä power 1 tehoa tällöin näissä pumpuissa. Virtaus on yksi oleellisimpia asioita merivesiakvaariossa, joten olettaisin että tällöin näitä streameja pitäisi olla enemmän, jotta sinne jäisi 3+4 kanavien sammuttua vielä edes yksi pyörittämään yöksi jonkinlaista virtausta.

Jos tämä säätöyksikkö kiinnostaa enemmän, kannattaa myös lukaista Tunze 7096 multricontroller -manuaali.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti