lauantai 3. toukokuuta 2014

Koralli on eläin

Koralli ei ole kasvi, vaan se on eläin

Moni kuvittelee, että koralli on kasvi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan korallit luetaan eläimiin. Tieteellisessä luokittelussa luokka on korallieläimet ja ne kuuluvat eläinkuntaan. Korallit käyttävät ravinnokseen pääasiassa planktonia, mutta jotkut koralleista saattavat saalistaa pieniä selkärangattomia eläimiä tai jopa pikkukaloja. Saalistus tapahtuu suulonkeroiden polttiaissoluilla.

Korallit ovat näyttävin osa akvaariota. Koralliyksilöitä on valtavasti erilaisia, jonka takia niiden tunnistaminen saattaa olla todella vaikeaa. Lisäksi koralli voi kasvutavaltaan olla hyvin erilainen riippuen siitä, missä se kasvaa.

Korallit jaetaan yleensä karkeasti kahteen ryhmään, eli pehmytkorallit ja kivikorallit.

Pehmytkorallit (Alcyonacea)

Pehmytkoralleilla ei ole erillistä "rankaa", kuten kivikoralleilla on. Pehmytkorallit ovat aloittelevalle harrastajalle sopiva valinta, koska ne ovat helpompia hoitaa ja lisäksi ovat vähintään yhtä hienon näköisiä. Kuitenkin pehmytkorallit, joilla ei ole symbioottista levää, ovat vaikeita pitää akvaariossa ja niitä on ruokittava säännöllisesti planktonruoalla.

Pehmytkoralleilla ei ole yhtä hyviä puolustusmekanismeja kuten kivikoralleilla on. Kivikorallit puolustavat agressiivisesti reviiriään taistelulonkeroillaan, kun taas pehmytkoralleilla tällaisia sotavälineitä ei ole. Jotain kemiallista suojaa pehmytkoralleilla ilmeisesti kuitenkin on, koska sienet ja levät eivät kasva niiden päälle.

Pehmytkorallit ovat valon suhteen helpompia akvaarioasukkeja, mutta toisaalta ne ovat herkempiä suolapitoisuuden heilahteluille. Suolapitoisuuden ylläpitämiseen auttaa esim. automaattinen pinnantasaaja, josta olen kirjoittanut aikaisemmin.

Kivikorallit (Scleractinia)

Kivikorallien haaste on valonmäärässä. Kivikoralleja ei pysty kasvattamaan perinteisillä loisteputkilla, ellei akvaario ole erityisen matala tai jos korallit on nostettu lähelle pintaa. Käytännössä kivikorallien kasvattaminen vaatii tehokkaat LED-valot tai monimetallivalaisimen.

Lisäksi kivikorallit vaativat erityisen hyvän vedenlaadun sekä kalsiumia, koska niiden kalkkirunko vaatii kalsiumia kasvaakseen.

Kivikorallit jaetaan lisäksi yleensä pienipolyyppisiin (SPS, Small Polype Stone corals) ja suuripolyyppisiin (LPS, Large Polyp Stone corals) koralleihin.

Ethän kuitenkaan sekoita SPS-lyhennettä sp. (lat. species eli laji) tai spp. (sama monikossa eli lajit) -lyhenteisiin, kuten itse alussa tein. Jos korallin nimi on esim. Zoanthus spp., tarkoitaa se yleensä sitä, että korallista on lukuisia eri lajeja, joiden tunnistus voi olla vaikeaa. Ilman sp tai spp -loppuliitteitä on lajitunnistus tarkempi ja yksilöivämpi. On kuitenkin hyvin tyypillistä, että koralleja ei eritellä eri alalajeihin, koska lajeja on niin paljon eikä kaikkia edes tunnisteta. Lajiliitteitä käytetään korallien lisäksi selkärangattomissa ja kaloissakin.

Ensimmäinen koralli ilmestynyt

Tällä hetkellä eletään odottamisen aikaa ja seuraillaan akvaarion pieniä eliöitä ja odotellaan ilmestyviä koralleja.


Tilanne 3.5.2014

Kun akvaariota katselee vähän kauempaa, näyttää siltä kuin mitään elämää ei ole. Kun kuitenkin alkaa katselemaan tarkemmin, niin elävän kiven koloista pilkistää paljon erilaisia pikkueliöitä. Osa on niin pieniä, että silmällä on vaikea niitä edes nähdä. Näitä on myös hankala valokuvata, koska ne kipittävät melkoista tahtia karkuun.

Green Star Briareum sp.


Green Star Briareum sp. (video)

Yhteen elävään kiveen on ilmestynyt muutama päivä sitten ensimmäinen koralli, joka tottelee nimeä Green Star Briareum sp. Kyseessä on pehmytkoralli, joka leviää kohtuullisen helposti. Nyt jäädään odottelemaan, että mitä seuraavaksi ilmestyy...



Salifert Coral Food koralliruoka

Annan päivittäin Salifert Coral Food koralliruokaa, joka sisältää erilaisia rasvahappoja, proteiineja, vitamiineja ja hiilihydraatteja. Tämä sopii pehmyt- ja kivikoralleille. Annostus on melko pientä, koska sopiva annostus tätä herkkua on n. 1 ml/päivä.

Virtauspumppujen avulla kuljetetaan ruokaa koralleille, jonka takia virtaus on tärkeässä roolissa merivesiakvaariossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti