tiistai 27. toukokuuta 2014

Turbokotilo (Turbo fluctuosa)

Edellisessä blogauksessa kerroin muutamasta uudesta hankinnasta. Edellisellä kerralla turbokotilo pysyi visusti piilossa, mutta tänään se seikkaili pitkin kiviä ja täysin näkyvillä.

Turbo fluctuosa kiipeilemässä


Jonkin aikaa seurailin turbokotilon seikkailua ja kyllähän se melko tahmaista menoa on. Vauhti on hidas, mutta määrätietoinen.

Turbokotilon pitäisi olla melko tehokas talkkari, mutta en ole vielä nähnyt sitä ihan tositoimissa esim. hiukan levääntyneen takalasin kanssa. Eiköhän sen aika vielä koita, jolloin turbo pääsee tositestiin.

Mikäli sushikekkereistä jää ylimääräistä noria (tummaa kuivattua levää, jota käytetään sushin tekemisessä), voi lopun norin syöttää turbokotilolle. Se kun kuulemma syö myös kuivattua levää. Tekemistä kuitenkin riittänee tarpeeksi myös akvaarion oikeassa levässä.

Kuten varmasti moni tietää, on foorumit täynnä eriäviä mielipiteitä. Luin turbokotilosta ja törmäsin sellaisiin tietoihin/väitteisiin, että toisinaan turbokotilot eivät ole meinanneet selviytyä kovin helposti akvaariossa, etenkin jos se joutuu hiekalle. Tästä kuitenkin oli myös paljon mielipiteitä, että terve turbokotilo ottaa vaikka hiekkakylvyn ja pieni tepastelu hiekassa ei haittaa mitään. Ota nyt tästä sitten selvää, mutta katsotaan miten tämän yksilön kanssa käy.

Oli myös niinkin traaginen tapahtuma kerran käynyt, että turbo oli kiivennyt imeskelemään korallin haituvia ja korallihan oli tästä kiivastunut ja polttanut turboa lonkeroillaan (tiedän, kuulostaa todella erikoiselta), jonka jälkeen turbo oli tipahtanut hiekalle ja delassut sen jälkeen. Toivon, että oma yksilöni välttyy tällaisilta tragikoomisilta tapahtumilta ja pysyttelee vain levän kimpussa.

Videolla on 10-kertaisella nopeudella turbokotilon seikkailua kivillä

Yllä on video, josta voi katsoa turbokotilon seikkailua elävällä kivellä. Sen verran verkkaista meno kuitenkin on, että videota piti nopeuttaa kymmenkertaiseksi.

Vähän teknistä höpötystä

Alkupään teknisemmissä blogauksissa kerroin LED-valaisimesta ja siitä, kuinka kätevästi se simuloi auringon nousun sekä laskun. Valohan on yöajan kuuvalona, eli sininen kanava on 1 % teholla vastaten kutakuinkin kuuta. Päiväsaikaan valoteho kasvaa ja on keskipäivällä muutaman tunnin tehokkaimmillaan sekä alkaa sen jälkeen laskemaan tasaisesti (eli valoteho pienenee). Jos katsot tarkasti videon alkua ja vertaat loppuun, niin tuolla 20 minuutin pätkälläkin pystyy näkemään kuinka iltaa kohden valoteho laskee. Video on kuvattu n. klo 20:00-20:20 eli valotehoa ei ole enää kuin 30 % luokkaa. Videon aikana valoteho laskee muutaman prosentin. Klo 23:00 valoteho on minimissä ja jäljellä on vain kuuvalo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti