lauantai 26. huhtikuuta 2014

Elävä kivi

Elävä kivi - joka ei elä eikä edes ole kivi

Kuvittele kivi, jolla on kädet ja jalat, ja se loikkii pitkin merenpohjaa. Jotain tällaista tuosta nimestä pahimmassa tapauksessa saattaisikin ajatella.

Kun itse ensimmäisen kerran kuulin elävästä kivestä, en oikein tiennyt mitä ajatella. Jotenkin siinä ei vain ole mitään järkeä.

Kysehän on siis kuolleesta korallista, joka on kivettynyt. Se miten siitä saadaan elävää, johtuu kuolleen korallin huokoisuudesta. Se on siis loistava elinympäristö pieneliöille ja erilaisille organismeille. Näin kuollut herätettiin henkiin ja termi alkaa avautumaan.

Elävässä kivessä saattaa siis asustella korallinalkuja, erilaisia bakteereita, rapuja, leviä, kotiloita, matoja ja sieniä. Käytännössä siis mikä tahansa eliö, joka elää oikealla riutalla (esim. Karibianmerellä), voi tulla elävän kiven mukana akvaarioon.

Mukana tulee paljon hyödyllistä eliöstöä, jotka auttavat mm. levän poistamisessa. Osa eliöstöstä on niin pientä, että niitä ei voi edes ihmissilmällä huomata - huomaisit kuitenkin jos eliöstöä ei olisi.

Elävä kivi aseteltu 26.4.2014 (video)


Elävä kivi aseteltu 26.4.2014

Elävä kivi aseteltu 26.4.2014

Vihdoinkin tänään, kun hiekkamyrsky on ohi ja vesi on kirkastunut, olen saanut aseteltua kivet paremmin paikoilleen. Edellisessä blogauksessahan purkki näytti enemmän maitopurkilta kuin vesipurkilta.

Elävän kiven asettelu on makukysymys, mutta päädyin itse tällaiseen asetteluun. Usein kivistä muodostetaan epäluonnollinen tasainen "seinä" tai ties minkälainen kyhäelmä, mutta itse pidän enemmän vähän epäsymmetrisestä asettelusta. 

Kiviä aseteltaessa tulee huomioida, että ne tulevat oikein päin. Vaalea on pohja ja violetti on ollut aurinkoa tai keinovaloa kohden. Violetti väri kiven päällä on kalkkilevää.

Uhkapeliä elävällä kivellä

Tämä on ainakin omasta mielestäni se mielenkiintoinen osuus. Kun ostat akvaariokauppiaalta elävää kiveä, niin se on oikeasti vaivalla tuotu esim. sieltä Indonesian rannikolta oikein säilöttynä akvaariokauppiaallesi asti. Siinä myös syy, miksi kivi maksaa n. 25 €/kg.

Laitat akvaarioosi palan Indonesiaa.  Sen jälkeen alkaa odottelu. Mitä sieltä ryömiikään esiin?

Huokosiin pesiytyneet eliöt heräilevät ja alkavat kasvaa uudelleen sekä lisääntyä. Elävän kiven mukana saattaa tulla myös kivikorallia, joka muutoin jälkeenpäin akvaarioliikkeestä ostettuna maksaa reilusti. Jokin tietty kivikoralli saattaa maksaa helposti sata euroa. Hyödyllisten ja mielenkiintoisten eliöiden lisäksi mukana saattaa toisinaan tulla myös haitallisia leviä tai petorapuja. Eräs tällainen ikävä kaveri, joka syö koralleja ja pieniä kaloja, on mantisrapu (Squilla empusa). Nirri pois, jos vain saa kiinni.

Se mikä tässä on mielestäni vielä mielenkiintoisempaa, niin elävästä kivestä saattaa ryömiä helposti vielä puolenkin vuoden jälkeen vaikka rapu, jota et ole nähnytkään ennen. Monet eliöt kaipaavat suojaa, joten ne lymyilevät koloissa ja luolissa. Voikin olla, että et näe puoleen vuoteen juuri tapaamaasi rapua, jos se on ujo yksilö.

Osa lajeista liikkuu vain öisin, joten itsekin tulen varmasti viettämään aikaa keskellä yötä taskulampun kanssa akvaariota tiiraillen.

Elävä kivi suodattimena

Elävä kivi toimii huokoisuutensa ja levää syövän eliöstön takia biologisena suodattimena. Usein merivesiakvaariossa käytetään vain elävää kiveä sekä vaahdotinta suodattimina. Itselläni ei siis ole vaahdotinta, vaan suodatusta hoitaa Eheimin ulkosuodatin sekä elävä kivi.

Elävän kiven mukana tulee toki paljon myös kuollutta eliöstöä ja se voi luoda alussa akvaariolle epätasapainoa ja ammoniakkipiikkiä. Tästä syystä kaupasta ostettavaa eliöstöä (kalat ja selkärangattomat) ei vielä kuulu akvaarioon laittaa, vaan akvaarion pitää ensin saavuttaa biologinen tasapaino. Nitraattia, nitriittiä tai ammoniakkia ei kuulu löytyä tasapainoisesta akvaariosta.

Osa elävästä kivestä voi olla viljeltyä, eli se tulee lähempää. Hyvänä puolena viljellyssä kivessä on se, että se ei kuormita akvaariota niin paljoa, jolloin käynnistäminen on helpompaa. Huono puoli on se, että sieltä ei ilmesty niin mielenkiintoista ja yllättävää eliöstöä. Omaan akvaarioon otin osan viljeltyä kiveä ja osan oikeaa kiveä.


Tulevissa blogauksissa käydään läpi akvaarion eri vaiheita ennen kuin saavutetaan hyvin stabiloitunut allas. Lisäksi käydään läpi erilaisia koralleja ja kaloja.

1 kommentti:

  1. Varsin onnistunut kiviasettelu! Kevyt, monimuotoinen eikä ole tavanomaista kiviseinää.

    VastaaPoista