lauantai 19. huhtikuuta 2014

Merivesiakvaarion perustaminen

Johdanto

Meillä on ollut pidempään iso (540 litraa) makeanveden akvaario ja varastossa on seisonut turhanpanttina pieni 54 litrainen akvaario vailla käyttöä.

Olen jo pidempään tutkiskellut merivesiakvaarioita netistä, koska niissä kiehtoo eksoottisuus sekä upeat korallit.

Blogin alkupuolisko on hyvin tekniikkapainotteista, mutta käydään ne ensin läpi ja siirrytään sen jälkeen koralleihin, kaloihin ja elävään kiveen!

Akvaarion perustamisen marssijärjestys on lyhykäisyydessään seuraavanlainen:
  1. sopivan tekniikan ja altaan valitseminen
  2. tekniikan asennus
  3. suolaveden valmistus
  4. pohjahiekan lisääminen
  5. riutan rakentaminen elävästä ja kuolleesta kivestä
  6. akvaarioon biologisen tasapainon saavuttaminen
  7. kalojen ja selkärangattomien hankkiminen

Tämä blogi etenee myös tässä järjestyksessä.

Merivesiakvaarioita on paljon erilaisia ja ne voivat olla TODELLA näyttäviä ja niissä on paljon enemmän elämää kuin makeanveden akvaariossa, koska elävän kiven kautta akvaarioon tulee paljon eliöitä eli rapuja, sieniä, bakteereita, matoja, kotiloita, katkarapuja ja koralleja. Käytännössä siis melkein mikä tahansa eliö, joka kasvaa oikeassa meressä riutalla, voi siirtyä elävän kiven mukana akvaarioon. Kun elävä kivi on laitettu akvaarioon, voi sieltä ilmestyä uusi katkarapu jopa puolen vuoden kuluttua. Yksi mielenkiintoinen asia on siis seurata, että mitä elämää akvaarioon ilmestyy. Suomessa on kuulemma eräällä harrastajalla tullut jopa mureena elävän kiven mukana.

Tässä muutama kuva, jotka ovat suoria linkkauksia 2001 kirjoitetun merivesimanuaalin nettiversiosta:

kala-akvaario jossa on elävää kiveä

pehmytkoralliakvaario

kivikoralliakvaario

yhdistelmäakvaario

(c) Marko Haaga


Olen täysin untuvikko merivesiakvaarioiden kanssa, joten asiavirheitä tulee varmasti löytymään. Pyrin kuitenkin selittämään kaiken mahdollisimman kansankielellä - tai ainakin niin miten olen itse asiat ymmärtänyt. Tämä ei ole kovin vaikeaa, vaikka aluksi saattaa siltä tuntua. Sekin on täysin mahdollista, että kun blogissa päästään eteenpäin, niin koko projekti menee täysin mönkään (korallit kuolee ja pelikaaneja menee turbiineihin). Sitten tehdään uudestaan!

Merivesiakvaarioita tutkiessa on aina herännyt kysymyksiä:
Onko se todellakin niin kallista kuin puhutaan?
Tarviiko se tekniikkaa ja osaamista niin paljon, että opiskeluun menee jo vuosi?
Löytyykö Suomesta merivesitarvikkeita?

Aloin tutkimaan asioita perusteellisemmin kuukausi ennen merivesiakvaarion perustamista ja tässä vastauksia kysymyksiin:
Onko se todellakin niin kallista kuin puhutaan?
Merivesiakvaarioharrastuksen voi viedä todella pitkälle, eli rahaa saa kulumaan. Perustamisen voi kuitenkin tehdä suhteellisen edullisesti. Se on kuitenkin kalliimpaa kuin makeanveden akvaarion perustaminen. Hyvin väljä lähtökohta voisi olla, että hintaa tulee 10 €/litra. Käytännössä siis 54 litraisen merivesiakvaarion perustaminen maksaisi n. 540 €.

Tarviiko se tekniikkaa ja osaamista niin paljon, että opiskeluun menee jo vuosi?
Tekniikkaa tarvitaan enemmän kuin perinteisessä makeanveden akvaariossa, mutta ihan kaikkea ei tarvitse hommata heti - tai koskaan. Monen asian voi tehdä myös käsipelillä alkuun, ilman että jokaiseen asiaan on jokin tekninen laite. Merivesiakvaarion perustaminen vaatii opiskelua jonkin verran, mutta yritän tällä blogilla avata perustamista vaiheittain.

Itse luin jo hiukan vanhahkon manuaalin, jossa avataan perustamista ja tekniikkaa hyvin kattavasti:

Lisäksi kannattaa tutustua Aqua-Web-sivustoon:

Löytyykö Suomesta merivesitarvikkeita?
Uusien harrastajien myötä myös merivesitarvikkeita löytyy nykyään varsin hyvin. Itse tilasin LED-valaisimen ulkomailta, mutta kaikki muut tarvikkeet ovat Aapelin Akvaariosta (http://www.akvaarioon.fi/). Olen saanut kyseisestä liikkeistä tarvikkeiden lisäksi lukuisiin kysymyksiin vastauksen. Ensimmäisellä kerralla sain tunnin luennon merivesiakvaarioista. Suosittelen liikettä!

Oma kokoonpano

Tekniikka


Muu
  • CaribSea Ocean Direct Oiginal Grade 9,1 kg korallihiekka (linkki tekstiin)
  • Elävä kivi 5 kg (linkki tekstiin)
  • Aqualight Filtermix 1l (linkki tekstiin)
  • Seachem Reef Builder karbonaattiseos
  • Seachem Reef Complete kalsium
  • Ca-, KH-, ja pH-testerit
  • Salifert Coral Food ja Dupla Rin Mar perusruoka kaloille

Seuraavissa blogikirjoituksissa tulen kertomaan yksittäin eri teknisistä laitteista sekä niiden käyttötarkoituksista. Pyrin päivittämään yllä olevaan tarvike- ja tekniikkalistaukseen aina ajantasaisen linkin kyseiseen blogaukseen.

Tässä muutama kuva hankituista vermeistä.

10 kg suolaa, korallihiekkaa, RO-laite ja DI-laite

Yleiskuva. Akvaarioon kiinnitetty jo streamit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti