lauantai 19. huhtikuuta 2014

Sumea suolapurkki


Odotan vielä Eheimin suodatinta saapuvaksi, mutta en malttanut olla laittamatta hommaa eteenpäin. Lisäsin akvaarioon 30 litraa suolavettä ja kaadoin korallihiekan (CaribSea Ocean Direct Oiginal Grade 9,1 kg) "varovaisesti" sekaan. Käytössä on LED-valaisimen lisäksi streamit eli virtauspumput. Vettä on melko vähän, hiekkaa paljon ja suodatinkin puuttuu, joten purkki näyttää tällä hetkellä enemmän siltä että sinne olisi kaadettu litra maitoa (ehkä puoliso teki hyvän käytännönpilan). Tuolla ei näkisi merihevonenkaan eteenpäin!

Milloin käyntiin?

Monessa vanhemmassa merivesioppaassa kerrotaan, että akvaarion "käynnistyminen" kestää todella kauan, eli puhutaan helposti puolesta vuodesta, ennen kuin akvaarioon voi pistää ollenkaan kaloja tai selkärangattomia. Tämä johtuu siitä, että perinteisesti akvaario käy läpi useamman vaiheen (ammoniakki-, nitriitti- ja nitraattivaihe). Kun akvaarioon laitetaan korallihiekka sekä elävää kiveä (kerron elävästä kivestä myöhemmissä blogauksissa), niin elävän kiven sisässä olevat kuolleet organismit mädäntyvät ja aiheuttavat kovia ammoniakki- ja nitriittipiikkejä akvaarioon. Nitraatit ja nitriitit pitäisi saada lähes nollaan ennen kuin mitään kaloja voidaan lisätä tai kalat kyllä muutoin heittää ruotonsa narikkaan.

Onneksi hätähousuille on tätä nykyä annettu helpotusta, nimittäin akvaarion käynnistämistä nopeuttamassa ovat esim. hajottajabakteereita sisältävä korallihiekka sekä erilaiset akvaarion kypsytysaineet (esim. Prodibio Start up). Tämä paketti sisältää bakteeritiivistettä ja kasviuutetta, joiden avulla nopeutetaan kypsymisvaihetta. Korallihiekassa tulee mukana miljoonia hajottajabakteereita sekä vedenparannusainetta.

Kun puhutaan käynnistämisestä, niin se tarkoittaa akvaarion käynnistämistä eri vaiheiden kautta ns. kypsään tilaan. Kun käytetään em. lisämömmöjä, niin kypsymisvaihe voidaan saavuttaa kuukaudessa, jonka jälkeen voidaan siis alkaa lisäämään kauan kaivattuja koralleja ja kaloja. No, näin ainakin väitetään, sehän nähdään pian. "Vanhan" opin mukaan biologinen tasapaino alkaa löytymään kolmen kuukauden kypsyttelyn jälkeen, mutta johan sellaisessa odottelussa tulee itsekin kypsäksi koko projektiin!

Kaikkein vaativimmat eliöt, kuten simpukat, vaativat täysin kypsyneen ja tasapainoisen akvaarion. Kyllä sen simpukan täytyy olla melko ihmeellinen, että sen purkkiin saapumista jaksaa vuoden odottaa.Tiesitkös, että Nemosta tuttu kala on vuokkokala (Amphiprion ocellaris)? Saatanpa hommata sellaisen. Vuokkokala elää mielellään symbioosissa (mm. nukkuu siellä) Heteractis magnifica ja Stichodactyla gigantea vuokkojen kanssa, eli juuri kuten elokuvassakin! Kuitenkin vielä syvällisempää on se, että vuokkokala voi tarvittaessa vaihtaa sukupuolta. Siinäpä melkoinen kala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti