sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Valoa kansalle (ja koralleille)

Nyt päästiin tärkeään aiheeseen, nimittäin valoon.

Valaistuksen voi tehdä mm. loisteputkilla, monimetallivaloilla tai LED-valoilla. Nyt eletään 2010-lukua, joten valitsin itse LED-valaisimen. Ledit ovat kehittyneet valtavasti, joten ne soveltuvat myös tällaiseen vaativaan valaistukseen erinomaisesti. Niillä on pitkä käyttöikä ja ne kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä, kuin esimerkiksi monimetallivalaisimet.

Merivesiakvaarion valaisimiksi ei käy kuitenkaan makeanveden valaisimet, koska värilämpötila pitää olla kylmempi. Värilämpötila ilmoitetaan kelvineinä ja mitä korkeampi värilämpötila on, sitä kylmempää (sinisempää) se on sävyltään.

Auringonvalo on n. 5800 kelviniä, mutta oikeiden riuttojen syvimmissä alueissa väirlämpötila voi olla jopa 20 000 kelviniä. Merivesiakvaarioon valitaan siis 10 000 - 20 000 kelvinin valaisin. Mitä suuremmaksi luku kasvaa, sitä sinisempää valo on. Se on ihan mielipidekysymys, että kuinka sinisestä tykkää.

LED-valaisin

Minulle tuli Maxspect 120W 16000K valaisin, mutta samasta valaisimesta löytyy myös 10 000 kelvinin versio (vähemmän sinertävämpi valo). Valaisimesta löytyy kaksi eri kanavaa (A ja B), joista toisessa on sinisemmät ledit. Testasin 50 %/50 % tehoilla valaisinta ja omaan silmään se näytti alkuun melko sinertävältä. Sinistä tasoa voi kuitenkin laskea, joten todellisuudessa ollaankin paljon lähempänä jo 10 000 kelviniä, jos näin halutaan. Omaan silmään sopivan värilämpötilan näkee myöhemmin, kun vesi on kirkasta ja kivet paikoillaan. Värilämpötilalla on toki vaikutusta myös korallien kasvuun, eli mikäli valo on kovin sinertävää, stimuloi se koralleja kasvamaan enemmän sinisen suuntaisia värivivahteita.

Tehoa valaisimessa ainakin riittää ja tulen pitämään sitä alkuun todennäköisesti 50 % tehoilla.

Valaisimessa on sisäänrakennettu kontrolleri ja sillä on todella helppo simuloida auringonnousu ja -lasku. Valot eivät siis pärähdä päälle täysille tehoille heti aamusta, kuten esim. loisteputkien kanssa käy. Tämä on sekä ihmiselle että akvaarion asukeille (todennäköisesti) mukavampi tapa herätä. Lisäksi viimeiseen ohjelmoitavaan aikapisteeseen voi jättää sinistä värisävyä 1 % teholla, jolloin ei tarvita erillistä kuuvalaistusta! On muutenkin ihan mukavaa, että valoteho hiipuu iltaa kohden hiljalleen.

6-aikapisteen valotehon säätö

Valaisin on tyylikäs, monipuolinen ja tehokas. Suosittelen!

Kohta edetään... ja mikä ihmeen elävä kivi?

Ehkä vähän kuivahko tekniikkaosio on hiljalleen käyty läpi ja nyt jään odottelemaan Eheimin ulkosuodatinta, jonka jälkeen laitetaan akvaario käyntiin tosissaan! Kirjoitan pian myös elävästä kivestä.


Tässä on kuva meidän 540 litraisesta makeanveden akvaariosta, johon tuli juuri myös Maxspectin valaisin. Siinä tosin tehoa on 300W ja kelvineitä 8000. Rakensin juuri CO2-järjestelmän tuohon akvaarioon, joten kohta pitäisi kasvien kasvaa! Se onkin sitten oma tarinansa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti