lauantai 19. huhtikuuta 2014

Laitteita joita en hommannut (ainakaan vielä)

Ala-allas

Usein, etenkin isompiin akvaarioihin, tulee erikseen ala-allas, joka on nimensä mukaisesti akvaarion alla ja yleensä piilotettu tekniikkatilaan. Tämän ideana on kierrättää kaikki vesi ala-altaan kautta, jossa suurin osa tekniikasta on. Ala-allas helpottaa siis suurempien teknisten laitteiden sijoittamista, koska niitä ei tarvitse laittaa pääakvaarioon. Ne kun vievät tilaa ja ovat vielä sen lisäksi yleensä melko rumia laitteita.

Itse lähdin kuitenkin sen verran pienellä laitteistomäärällä liikenteeseen, että en alkanut virittelemään ala-allasta. Ala-altaan lisäksi laitetaan usein myös refugio, joka on joko ala-altaassa tai omana altaanaan. Refugio on suojapaikka pieneliöstölle. Ala-altaaseen voi tulla esim. vaahdotin, kalkkireaktori, kalkkivesireaktori ja pääpumppu. Itse en tässä vaiheessa hommannut näistä mitään, vaikka vaahdotin olisi suotava olla.

Vaahdotin

Vaahdotin on mekaaninen puhdistaja, joka poistaa vedestä epäpuhtauksia. Vaahdotin luo paljon pieniä ilmakuplia, joihin epäpuhtaudet kiinnittyvät. Vaahtoon kerääntyy likaa, joka kaadetaan aika ajoin viemäriin.

Vaahdotin voi olla ala-altaassa tai pienessä akvaariossa vaahdotin voidaan sijoittaa myös pääakvaarioon. Itse en tilanpuutteen takia laittanut vaahdotinta, vaikka se olisikin suotava olla.

Kalkkivesireaktori ja kalkkireaktori

Merivesi tarvitsee kalkkia, mutta itse lisään sen käsin vedenvaihdon yhteydessä.

Kalkkivesireaktorin avulla kalkkia lisätään automaattisesti kalsiumhydroksidijauheen avulla, josta vesi tiputetaan hiljalleen akvaarioon.

Kalkkireaktori taasen liuottaa korallimurskaa akvaarioveteen eli kalkkia saadaan kalsiumkarbonaatin avulla.Laitteita on paljon muitakin, mutta tässä ehkä yleisimmät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti