sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Lämpötila

Merivesiakvaarion sopiva lämpötila on 24-27 °C. Koska asuinhuoneiston lämpötila on usein n. 22 °C, joutuu akvaariota lämmittämään. Valot lämmittävät akvaariota jonkin verran, mutta yöllä lämpötila pääsee helposti laskemaan. Tällöin usein lämmitin kytkeytyykin vasta päälle.

Eräänä nyrkkisääntönä pidetään, että lämmittimen teho tulisi olla n. 1,25 W/litra, jolloin 200 litraisessa akvaariossa tulisi olla 250W lämmitin.

Itselläni on käytössä Juwel 50W lämmitin, mutta parempi vaihtoehto olisi olla kaksi 25W lämmitintä. Tämä siitä syystä, että jos toinen hajoaa, niin toinen saa pidettyä lämpötilaa suhteellisen hyvin kohdillaan. Lämmittimen termostaatti on hyvä asettaa 25 °C kohdille.

Akvaarion lämpötilaa kannattaa seurata myös lämpömittarilla. Tähän soveltuu erinomaisesti lämpömittari, joka näyttää minimi- ja maksimilämpötilat. Tällöin päästään helposti seuraamaan lämpötilan vaihtelua. Kaikkien lämpömittarien anturit eivät sovellu meriveteen. Yksi keino on laittaa anturi pieneen muovipussiin, jolloin vesi ei pääse suoraan kosketukseen anturin kanssa.

Vasemmalla on pinnantasaajan tunnistin ja sen vieressä lämmitin.
Lämmittimen ylhäällä on säätövipu, josta termostaatille voidaan säätää sopiva lämpötila.
Kuvassa näkyy myös veden alla yksi virtauspumppu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti