lauantai 19. huhtikuuta 2014

Suolaveden tekeminen

Koska kyse on merivesiakvaariosta, niin suolavesi on hyvin oleellinen osa sitä - yllättäen!

Suolapitoisuus pitäisi olla 35 PSU (practical salinity unit, eli suolapitoisuus promilleina).

Suolaksi ei kelpaa kaupasta löytyvä merisuola tai mikään muukaan suola, vaan suolaksi tulee ehdottomasti ostaa erikoisliikkeestä sopivaa merivesiakvaariosuolaa. Minä ostin Dupla Marin Premium Reef Salt 10 kg ämpärin, josta riittää suolaa n. 300 litraan vettä, eli minulle melko pitkään riittoisa.

Suosittelen lataamaan Aqua Calculator ohjelman, jolla on helppo laskea tarvittava suola (perustamisessa tai jatkossa vedenvaihdossa). Ohjelmaan määritetään ostetun suolan Ca, Alk, Mg ja suolapitoisuus, jonka jälkeen se osaa tarkasti laskea suolat oikein. Lisäksi ohjelmassa voi pitää päiväkirjaa akvaarion eri arvoista.

Ostamani Dupla-suolan arvot olivat seuraavat

  • Ca 380 mg/l
  • Alk 8,0 dH
  • Mg 1280 mg/l
  • Suolapitoisuus 0,970 (35,9g suolaa jokaista litraa kohden)


Koska akvaario on vasta perustamisvaiheessa, laskin tarvittavan suolamäärän 50 litralle (virtauksen takia ei kannata täyttää ihan täyteen eli 54 litraan). Määritän ohjelmaan 50 litraa lisättävää vettä sekä 35,00 PSU:ta halutuksi suolapitoisuudeksi. Ohjelma laskee, että suolaa pitää lisätä 1789 grammaa 50 litraan vettä. Määrä yllätti minut ja asia piti tarkistaa osaavammalta. Itse kun luulin aikaisemmin, että suolaa laitetaan nyrkillisen verran :)




Jos suolapitoisuus on päässyt laskemaan, on ohjelmalla helppo laskea tarvittava suolanlisäysmäärä. Esim. jos suolapitoisuus olisi päässyt laskemaan 34 PSU:hun ja haluan sen takaisin 35 PSU:hun, määritän nämä arvot ("Adjust concentration only") ja ohjelma kertoo, että suolaa pitää lisätä 55 grammaa.

Suolaa ei koskaan pidä lisätä suoraan akvaarioon, vaan se pitää sekoittaa etukäteen veteen.

Ensimmäiset suolaukset menossa

Tein ohjelman antaman 50 litran arvion 10 litran ämpäreihin eli jaoin suolamäärän viidellä ja lisäsin sen verran suolaa veteen. Suola sekoittuu huoneenlämpöiseen veteen paremmin kuin kylmään, joten veden kannattaa antaa seistä puhdistuksen jälkeen (koska puhdistaessa vesi on kylmää) huoneenlämpöiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti