lauantai 19. huhtikuuta 2014

Vettä haihtuu - pinnantasaaja avuksi

En pidä, kuten ei kovin moni muukaan, päällyslaseja lainkaan akvaariossa. Päällyslasi likaantuu nopeasti, jonka jälkeen se vie valotehoja valaisimelta (hyvä valoteho on tärkeää!). Lisäksi päällyslasit hankaloittaa tekniikan kiinnittämistä.

Akvaariosta haihtuu siis vettä jatkuvasti ja koska kyse on merivesiakvaariosta, niin haituva vesi tarkoittaa suolatasapainon heittelyä, eli käytännössä suolapitoisuus kasvaa kun vettä haihtuu pois. Suolapitoisuus olisi hyvä pitää mahdollisimman tasaisena jatkuvasti.

Yksi vaihtoehto on lisätä RO/DI-puhdistettua vettä käsipelin jatkuvalla tahdilla (melkein päivittäin), mutta onneksi veden lisäämiselle on myös käteviä lisälaitteita.

Itselleni pinnantasausta hoitaa Tunze Osmolator Nano. Laitteessa on mekaaninen pinnantasaustunnistin, eli ns. korkki joka vedenpinnan laskiessa laskee alas, jolloin pinnantasaaja käynnistää korvausvesisäiliössä olevan uppopumpun, joka pumppaa akvaarioon vettä.

Laite pumppaa kuitenkin vain tietyn määritetyn ajan verran maksimissaan vettä, eli ei loputtomasti, jos esimerkiksi pinnantasaustunnistin menisi jumiin tai se ei muuten toimisi. Pinnantasaajasta pystyy valitsemaan halutun ajan (laite pitää avata klipseistä ja siirtää pinniä toiseen kohtaan). Vaihtoehtoja oli 1,8 minuuttia tai 3 minuuttia. Minun akvaarioon tuo pienempi on sopiva. Mikäli laitteen pinnantunnistin ei nouse tässä ajassa veden mukana ylös, pysähtyy pumppu eikä se pumppaa enää sen jälkeen vettä lainkaan, paitsi jos pumpusta otetaan sähköt välissä pois. Tämä on siis varotoimi mahdolliselle rikkoutumiselle. Lisäsuosituksena on, että korvausvesisäiliön vesimäärä ei kuitenkaan olisi suurempi kuin mitä akvaarioon mahtuu.



Laite on helppo asentaa. Ylemmässä kuvassa vasemmalla on pinnantunnistin ja oikealla on korvausvesisäiliöstä tuleva letku. Alemmassa kuvassa on näkymä eri suunnasta.



Tein itselleni 10 litran ämpäristä korvausvesisäiliön, jonne tulee puhdistettua korvausvettä (ei suolata, koska suola ei haihdu akvaariosta!) Kanteen pitää tehdä kaksi reikää, joista valkoinen on sähköjohto ja musta on vesiletku. Johto ja letku menevät kiinni uppopumppuun, joka pumppaa korvausvettä akvaarioon.

Nano-versio sopii maksimissaan 200 litraiselle akvaariolle.

Loppukevennys

Puolisoni sanoi, että kirjoitan blogia liian totisesti ja jäykästi, joten tässä vitsi:
"Ompa kovvoo hommoo, sano savolaiskannibaali, kun jäistä ruotsalaista järsi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti