lauantai 19. huhtikuuta 2014

Virtauspumpulla virtausta

Streampumppu eli virtauspumppu luo virtausta akvaarioon. Virtaus liikuttaa vettä ja kuljettaa koralleille ruokaa sekä puhdistaa niitä.

Itse laitoin kaksi pientä Tunze Turbelle nanostream 6015 virtauspumppua, jotka riittävät pieneen akvaarioon hyvin. Kaksi pientä on parempi kuin yksi iso.



Virtauspumput eivät suodata vettä lainkaan, vaan niiden ainoa tarkoitus on luoda virtauksia. Ne asennetaan helposti magneeteilla (toinen on streamissa kiinni ja toinen akvaarion ulkopuolella).

Virtauspumput eivät kuluta juurikaan sähköä (minulla 3,5 W per pumppu), joten ne eivät myöskään tuota lämpöä akvaarion.

Nämä peruspumput ovat hyvin edullisia (n. 35 €), mutta samalta valmistajalta löytyy isompia ja elektronisesti säädettäviä. Elektroninen säätö voidaan tehdä pumpun mukana tulevalla muuntajalla, jota säädetään 6-portaisesti eri tehokkuudelle.

Hallittu aalto akvaarioon

Kun asiat haluaa viedä vielä pidemmälle, niin elektronisesti säädettävät pumput laitetaan kiinni esim. Tunzen Multricontrolleriin, jolla voidaan ohjelmoida tietokoneella (USB) erilaisia pulssi- ja aaltotoimintoja. Voit siis luoda hallitun aaltoilun akvaarioon (vaatii vähän pelivaraa, eli vedenpinta ei tietenkään voi olla ihan akvaarion yläreunassa tai saattaa tulla ikäviä jälkiseuraamuksia). Lisäksi säätöyksikössä on valotunnistin, joka muuntelee virtauksia eri vuorokausirytmien mukaan. Myös ruokintatoiminnon avulla pumput sammuvat ruokinnan ajaksi. Multicontrollerilla voidaan myös tehdä satunnaisia virtauksia. Nämä ovat juuri niitä hienoja ominaisuuksia, joiden avulla saa ns. mopon keulimaan tässä harrastuksessa. Elektronisesti säädettävät pumput lähtevät 200 eurosta ylöspäin ja kontrollerista saa pulittaa myös melkein pari sataa. Itse en lähtenyt tähän leikkiin mukaan. Aallon tekemiseen vaaditaan vähintään kaksi streamia.

On myös olemassa esim. Profilux- tai Apex-kontrollerit, jotka ovat yleisiä kontrollereita, joiden avulla voidaan säädellä hyvinkin paljon erilaisia akvaariolaitteita (streampumput, valaisimet, tuuletus, lämmitys, ravinteiden lisäys, ruokinta jne.) Näiden kanssa kannattaa alkaa varaamaan niitä lilalappuja (500 €) vähän enemmän...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti