lauantai 19. huhtikuuta 2014

Puhdasta vettä

Yksi tärkein tekijä merivesiakvaariossa on puhdas vesi. Ennen kuin vesi suolataan, tulee se puhdistaa. Suomessa on melko puhdasta vettä, mutta tiettyjä epäpuhtauksia tulee normaalin kraanaveden mukana.

Puhdistetusta vedestä voidaan puhua nimityksellä "RO/DI-vesi", RO (reverse osmosis) eli käänteisosmoosi ja DI (deionization) ioninvaihto. Veden puhdistamiseen riittää myös pelkkä RO-laite, mutta yleensä DI-laite kytketään perään tekemään viimeisen silauksen veden laadulle.

Käänteisosmoosi (RO)

RO-vesi on käänteisosmoosiperiaatteella puhdistettua vettä. Vesi kulkee paineella kalvon läpi ja kalvoon jää suurin osa bakteereista, pienhiukkasista, ruosteista jne.

Minulle tuli Aqualight Picobello 300, jonka nimellistuotto on 300 l/vrk (riippuu veden lämpötilasta ja paineesta). Painetta voi lisätä erillisellä paineenlisääjällä, mutta omaan tarpeeseeni laitteen tuottama puhdas vesi on riittävä, vaikka se vähän hidasta touhua onkin.


Ioninvaihto (DI)

Ioninvaihtoyksikkö on käänteisosmoosiyksikön puhtaan veden ulostuloon liitettävä lisäpuhdistaja. Tämä puhdistaa mm. raskasmetalleja sekä kaikki positiivisesti ja negatiivisesti varautuneet ionit.



Laitteet liitetään yleensä pesukoneliitäntään. Itse tein T-haaroittimen, josta yhteen haaraan tuli oma sulkuventtiili ennen RO-laitetta. Tällöin voin itse avata sulkuventiilistä hanan, jolloin vettä alkaa menemään RO-laitteeseen.


RO/DI-yksikkö asennettuna seinälle

Kovin kaunishan tämä ei ole. Toki tätä ei tarvitse asentaa kiinteästi seinään, mutta itse tein niin.

Kuvan vasemmassa reunassa oleva valkoinen laatikko ei liity tähän vedenpuhdistukseen mitenkään, vaan se on pesukoneelle menevän veden puhdistuslaite eli otsonaattori (voi pestä pyykit 30c asteessa ja ilman pesuainetta).

Vesi tulee siis pesukoneelle ja juuri sitä ennen on kuvanmukainen T-haaroitin, jossa on oma sulkuventtiili. Tästä avaan hanan, jolloin vettä alkaa menemään RO-laitteelle. RO-laite on seinässä kiinni ja DI-laite on RO-laitteessa kiinni. 

RO-laitteen punaisesta letkusta tulee likainen vesi (n. neljä kertaa enemmän kuin puhdistettua vettä, eli vettä menee hukkaan. Toki "likaisen" veden voi käyttää esim. kukkien kasteluun).

Sinisestä letkusta tulee puhdistettu vesi, joka menee vielä DI-laitteelle. DI-laitteen alhaalta tulevasta sinisestä letkusta tulee molemien yksiköiden läpi mennyt puhdas vesi. Puhdistettu vesi kannattaa säilöä elintarvikekelpoisiin astioihin/vesikanistereihin. Itselläni on pari 10 litraista vesikanisteria.



Lyhyt video RO/DI-laitteen toiminnasta

Kaikki vesi (myös pienet korvausvesimäärät) kannattaa puhdistaa tämän avulla, jolloin herkille koralleille ei pääty mitään epämiellyttäviä epäpuhtauksia - ronkeleita kun ovat.

Sen olen käsittänyt, että tästä laitteesta ei kannata tinkiä, eli jättää ostamatta. Kyllä ne korallit siellä saattaa voida ihan hyvin pidemmänkin aikaa, mutta kun korvausvettä lisätään usein (koska sitä haihtuu akvaariosta), niin kaikki epäpuhtaudet kerääntyvät hiljalleen akvaarioon.

Tästä löytyy myös pienempi versio, joka tuottaa vähemmän vettä vuorokaudessa. Hintaero on kuitenkin sen verran pieni, jonka takia tätä kokoa suositeltiin minulle. Isoihin akvaarioihin tietenkin tarvitaan paljon isommalla tuottokyvyllä oleva RO-laite. Tämä RO-laite maksoi n. 100 € ja DI-laite n. 50 €.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti